Kota Dostu Tasarımlar

10 Tem

Kota Dostu Tasarımlar

Yazan 

Kota dostu hakkında; site tasarımının modüllerden oluşması konusunda kısaca değinilmiştir. Ama önce kota bir internet sitesi için neden önemlidir önce onu incelememiz gerekir.

Ziyaretçiler İçin Kotanın Önemi: Hemen hemen tüm internet kullanıcıların belli bir internette gezinme kotası olduğunu biliyoruz. Sabit ev kullanıcıları için sınırsız olabilen bu seçenek mobil cihazlar için çoğunlukla yüksek fiyatlarda faturalandırılmaktadır. Bu nedenle gerek akıllı tabletlerden, gerek akıllı cep telefonlarından gerekse de belli bir kotası olan sabit hatlar üzerinden internet erişimi olan kullanıcılar için site yükünün kota dostu olması oldukça önem arz etmektedir.

Site Sahipleri İçin Kotanın Önemi: (Bandwidth) Sitenize eklediğinizin her türlü video, resim, yazı ve benzeri dokümanın byte cinsinden bir yükü vardır. Örneğin şirketinizin faaliyetleri hakkındaki sadece yazı ve rakamlardan oluşan bir içerik 10, 20 belki de en fazla 50 kilobyte olabilir. Eğer bu içerik içerisine bir resim de eklemek isterseniz yük bir anda 2 – 3 megabyte çıkacaktır. Bu içeriği bir de video ile süslemek isterseniz duruma göre artık içerik yükü gigabyte ile ölçülmeye başlanır.

Aynı zamanda ziyaretçiler, sitenizi ziyaret ettiği zaman, sitende bulunan sayfaları açtığında bu sayfalardaki tüm içerik yükü de ziyaretçinin bilgisayarına otomatik olarak iner. Ziyaretçilerin bilgisayarına inen tüm bu yüke Bandwidth diyebiliriz.

Çoğu hosting firması (sitenizi internet üzerinden yayınlamak için size belli ücret karşılığında alan tahsis eden firmalar) hem internet sitenizin içerik yüküne göre hem de her ziyaretçinin sitenizi ziyaret ettiği zaman indirdiği yüke (Bandwidth) göre belli bir kota belirlerler.

Örnek:

Kota

Bu örnekteki “Disk Alanı” internet sitenizdeki toplam içerik yükü için olan kotayı, “BandWidth” ise sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ziyaretleri esnasında otomatik olarak kendi bilgisayarlarına indireceği toplam içerik yükünü ifade eder.

Diyelim ki sizin için tasarlanan siteye eklenen yazıların, resimlerin ve videoların toplam yükü 350 Megabyte. Bu durumda biz de “Paket 1” içeriğini satın aldık. Ve yine bu örnekte, sizin için hazırlanan sitenin ana sayfası (giriş sayfası) 2,3 Megabyte. Zamanla sitenizi potansiyel müşterileriniz ziyaret etmeye başladı ve günlük ziyaretçi sayınız 100 kişiye ulaştı.

Bu durumda günlük Bandwidth yükünüz;

2,3 x 100 = 230 Megabyte olur. (2,3 : Sayfadaki Tüm İçeriklerin Yükü - 100 : Günlük Ziyaretçi Sayısı)

Aylık Bandwidth yükünüz ise;

230 x 30 = 6,9 Gigabyte olacaktır. (230 : Günlük Bandwidth Yükü - 30 : Bir Aydaki Gün Sayısı)

Şayet günlük ziyaretçi reklamlarla veya doğal olarak 150 kişiye çıkarsa;

Bu durumda günlük Bandwidth yükünüz;

2,3 x 150 = 345 Megabyte olur.

Aylık Bandwidth yükünüz ise;

345 x 30 = 10,35 Gigabyte olacaktır.

Tahminen 28. gün sonunda sitenizi açtığınızda, “Bandwidth Limit Exceeded” ya da “Bandwidth Sınırı Aşıldı” şeklinde bir uyarı alırsınız. Kısacası bu size verilen kotanın aşıldığı için Hosting Firması tarafından ilgili ay için sitenizin yayının durdurulduğu anlamına gelir.

Kota sınırı aşıldığı için kalan günler boyunca ziyaretçiler bu hatayı gördüğü için siteyi takibi bırakır, eğer internet siteniz için reklam verdiyseniz bu günler için paranız boşa gitmiş olur.

Bandwidth Saldırıları: Bazı durumlarda da art niyetli kişiler tarafından, değişik ülkeler üzerinden saldırı amaçlı ziyaret bombardımanı yapılmaktadır. Bu ziyaretler gerçek kişiler tarafından yapılmaz. Onun yerine özellikle Bandwidth yükü fazla olan sitelere yapılan program destekli saldırılardır. Bu ziyaretler günde 1.000’ler hatta bazen de 10.000’lerce defa yapılır. Google veya benzeri arama motorları tarafından fark edilmedikleri için sitenin arama motorlarında yukarı çıkması adına hiçbir işe yaramazken aynı zamanda sitelerin ay içerisinde Bandwidth Kotalarını doldurarak erkenden kapanmasına neden olur.

Aşağıdaki Sorulara Tıklayarak Cevaplarını Görebilirsiniz!

Byte Nedir?

Bir bayt, Latin alfabesini baz alan 8-bitlik bir kodlamada herhangi bir harfi temsil eder. Yani “a” harfi 8 bit yani 1 byte’dır. Byte; bayt olarak okunur.

  • 1 Kilobyte= 1.000 Byte = 103 byte
  • 1 Megabyte= 1.000.000 Byte = 106 byte
  • 1 Gigabyte= 1.000.000.000 Byte = 109 byte
  • 1 Terabyte= 1.000.000.000.000 Byte = 1012 byte

Pixel Nedir?

Dijital göstergelerde görüntünün elde edilmesini sağlayan ve kontrol edilebilen en küçük birimdir. Pikselin Türkçesi "Gözek" olarak adlandırılmaktadır. Benek ise İngilizcede “spot” anlamına gelerek ana bir renk içerisindeki farklı renkteki küçük taneciklere verilen addır. Renkli görüntü sistemlerinde, bir rengi oluşturmak için üç veya dört renk kullanılır. Bu renkler kırmızı, yeşil ve mavi veya ciyan, eflatun, sarı ve siyahtır.

Kullanılan video ve resimlerdeki çözünürlük, o görselin netliği için kullanılan renk skalası ile ilişkilidir. Görselin netliğini artırmak adına boyut sabit kalmak üzere ne kadar fazla renk kullanılırsa görsel yükü de bir o kadar artacaktır.

Örneğin;

  • 16 farklı renk tonu ile oluşturulmuş görsel için 1 piksel = 0.5 byte kadar yük oluşturur
  • 256 farklı renk tonu ile oluşturulmuş görsel için 1 piksel = 1 byte kadar yük oluşturur
  • 16,7 milyon farklı renk tonu ile oluşturulmuş görsel için 1 piksel = 3 byte kadar yük oluşturur

Diyelim ki kullanacağımız resim görselinin çekildiği cihaz netliği artırmak amacıyla 16,7 farklı renk tonu kullanmış olsun. Ayrıca bu görselin boyutu 1024 x 768 piksel boyutlarında oluşsun. (Yani genişliği 1024 renkli nokta, yüksekliği 768 renkli nokta) Bu durumda bu görselin yükü;

1024 x 768 x 3 = 2,359,296 byte = 2,4 MB olacaktır.

Örnekten de görebileceğiniz üzere daha fazla renk tonu kullanılarak çiçeğin netliği artırılmıştır. Bu durumda elde edilecek netliği artırılmış görselin yükü de artacaktır.

Okunma 1966 defa Son Düzenlenme Pazartesi, 10 Temmuz 2017 01:33

Hizmetlerimiz

E-Bültene Abone Olun

Web tasarımı ile ilgili güncel son bilgileri almak için lütfen abone olunuz.

Sadece bilgilendirme amaçlıdır

İletişim

+90 541 250 5061
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.